Vilken skillnad gör jackad kolv?

Sachs mopedkolvar har en "fabrikslucka" på några få mm.

Vilken skillnad gör jackad kolv?

Publicerad

Fråga: Hur mycket skillnad blir det egentligen om man gör ett litet jack i kolven?

Tomas

 

Svar: När man "jackar kolven" eller gör en "lucka" som man också säger så förlänger man tiden som kolven håller insuget öppet vilket leder till att med bränsle hinner sugas in i vevhuset. Sachs mopedmotorer har faktiskt en liten "fabrikslucka" i originalutförandet.

Nackdelen med "lucka" är att (förutom att Polisen kan ha synpunkter) är att man till slut tappar bottenvrid om man filar för högt. Motorn varvar mer men blir trött på låga varv. Att sätta filen i kolven är väl att betrakta som en lightversion på mopedtrimning så man slår inte direkt några fartrekord. Svårt att säga hur mycket varje millimeter gör.

Jag hade en kolv i en Husqvarna Flinta-motor med en lucka som var 8 mm hög (vilket är mycket). När jag stoppade i en originalkolv sjönk toppfarten med cirka 5 km/t.

Jim Lundberg

Husqvarna Flintakolv med 8 mm höjd på luckan. Den höjde toppfarten med ca 5 km/t. Detta kan dock variera från ett motorfabrikat till ett annat.

Nej , "mer" är inte alltid bättre. Här har man filat alldeles för mycket och den här kolven kommer knappast att fungera.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206