Husqvarna Flinta som varvar så den skriker

Husqvarna Flinta - motorn som fick sitt namn efter likheten med stenar.

Husqvarna Flinta som varvar så den skriker

Publicerad

Fråga: Jag har en Monark 1185 med en 2-växlad flintamotor. Den varvar nåt fruktansvärt så det riktigt skriker i motorn. Kan det vara något lager som är kasst eller vad kan det vara? Jag har flera mopeder men ingen som varvar så här.

Tomas

 

Svar: Jag är inte riktigt med på vad som händer här – varvar motorn med så höga varvtal att det skriker om den eller låter det illa om den så fort den kommit upp i varv? Dåliga lager ger inte högre varvtal utan högre ljudnivåer.

Om det är så att motorn går upp i ovanligt höga varvtal så kan de vara så enkelt som att den är trimmad (och kanske även har för låg utväxling mellan fram- och bakdrev).

Men om det är så att den varvar normalt och då för en massa oväsen – ja, då kan det exempelvis vara ett ramlager som är dåligt. Och är ramlagren väldigt slitna så kan svänghjulet dessutom ta i spolarna i tändsystemet och då låter det ännu värre.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206