Kolvringsverktyg till NV Autoped

För att undvika kolvringsbrott och tandagnissel kan man tillverka en enkel kolvringskompressor av en plåtremsa.

Kolvringsverktyg till NV Autoped

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Har Du något enkelt sätt att få på cylindern över kolvringarna? Jag är förmodligen för knävelhänter. NV Autoped från 1956.

Högaktningsfullt

Frank

 

Svar: Med en tunn plåtremsa kan man enkelt göra sin egna kolvringskompressor som håller dessa intryckta medan man trär cylindern över kolven. Mitt verktyg på bilderna är tillverkat av en 0,5 mm tjock plåtremsa där jag har vikt ut två små "handtag" som kan klämmer ihop verktyget med.

Viktigt är att man gradar av kanterna på plåtremsan efter tillklippningen så det inte finns något hakar tag i ringarna när remsan knuffas nedåt av cylindern. Då min remsa är så tunn har jag vikt ut den på fyra ställen så att den inte ska kilas fast mellan kolven och cylinderns avfasning. Dessa flärpar ska alltså vara vända mot cylindern.

För att det ska bli stadigt kan man lägga en "gaffel" av trä eller metall under kolven så denna står still när cylinderns ska på.

Jim Lundberg

Det kan hända att avfasningen i cylinderloppet (som ska underlätta för kolvringarna att gå in) kan klämma ihop plåtremsan så den kärvar lite på kolven.

Då kan man bocka ut fyra flärpar i kanten på remsan och när man trär på cylindern kommer flärparna att träffa kanten på cylinderkjolen istället för fasningen.

Då glider remsan lätt ner på kolven vartefter cylindern träs på.

Innan cylindern ska träs på så klämmer man ihop remsan över kolvringarna, men se till att de ligger rätt i förhållande till styrstiften.

Med en "gaffel" under kolven står denna stadigt när cylindern ska träs på. Gaffeln kan man göra av aluminium eller plywood.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206