Årsmodell på Fram med HMW-motor

Tildes moped.

Årsmodell på Fram med HMW-motor

Publicerad

Fråga: Finns det någon möjlighet att åldersbestämma mopeden? Några säger 1957 men några säger 1958/59

Tilde

 

Svar: Mopeder är ju inte registrerade så som bilar och motorcyklar och då får man oftast ta till daterade reklambilder som man jämför sin moped med. Ett annat trick är att kika på undersidan av hastighetsmätaren där tillverkningsår och månad brukar vara instansat. På motorn kan tillverkningsår (Baujahr) vara instansat.

Jag har tyvärr inga reklambilder som stämmer överens med din moped. Det som förvånar mig lite är bensintankens form. På Fram-mopeder brukar det sitta ganska långsmala bensintankar.

Någon som kan hjälpa Tilde med rätt årsmodell? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Hastighetsmätare är ofta märkta på undersidan med tillverkningsår och månad. Mätaren på bilden är alltså tillverkad i maj (5) 1954.

Men detta säger bara när själva mätaren är tillverkad. En moped som är tillverkad 1955 kan mycket väl ha en mätare från 1954 eftersom fabriken givetvis använde mätare från deras lagerhylla till nyare mopeder. Mätaren kan även vara utbytt på grund av haveri.

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206