Färgen flagnar på Magurahandtaget

Gashandtag till Husqvarna Novolette.

Färgen flagnar på Magurahandtaget

Publicerad

Fråga: Hej! Färgen flagnar på flera av mina gamla Magura gashandtag, och jag undrar vad som är lämplig färg till bättring? Främst gäller det Novoletterna. Jag har sett polerade handtag dyka upp, men det blir så väldigt blankt jämfört med original.

/Knut

 

Svar: Handtag av aluminium och zinklegeringar utvecklar ett oxidlager på metallytan om den varit exponerad för luftens syre en tid och detta oxidlager har färger ofta svårt att fästa vid. Så har det en gång börjat flagna så vill det gärna fortsätta trots upprepade omlackeringar.

För det mesta så räcker det med en lättare blästring av delarna och därefter grundfärg och topplack. Putsning med en Scotch-Brite fungerar också. En bra grej är att lägga på en etsande primer, så kallad syragrund, när det gäller aluminium- och zinklegeringar. Denna grundfärg biter sig fast ordentligt i ytan.

När jag lackerar handtag så lägger jag efter syragrunden på en sprejfärg (vanlig sprejburk) i silverkulör och ovanpå denna lägger jag en tvåkomponents klarlack för att öka tåligheten.

Jim Lundberg

Etsande primer/grundfärg fäster väldigt bra på metallytor som utvecklar oxidlager på ytan - exempelvis aluminium och zink.

På bilden syns en "tårtbit" till en Zündapp KS 50 som fått en dusch.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206