Lösa upp koks i cylinder

Lösa upp koks i cylinder

Publicerad

Fråga: Jag har en JB 150-cylinder där kanalerna och utblåset är svårt igensatta av "koks" som är hårt som sten. Mekanisk bearbetning ger nästan inget resultat. Kan man lägga cylindern i någon vätska som mjukar upp eller löser upp kolet?

Vänligen

Lars Lundberg, Lönneberga

 

Svar: Testa med att lägga cylindern i en blandning av vatten med 10 – 20 procent kaustiksoda. Lägg i cylindern och värm upp lösningen till cirka 80 grader. All eventuell färg på cylindern kommer att försvinna. Låt cylindern ligga i badet någon timme och kolla om sot och kocks har mjuknat. Upprepa vid behov.

Tänk på att varm soda är extremt frätande på hud. Använd visir och gummihandskar och spola omedelbart med vatten om du får något på dig. Spola länge då sodan kan tränga ner i huden och fortsätta fräta inifrån. Lägg inte i topplocket! Det är av aluminium och kommer att försvinna.

Jim Lundberg

On
Off

10 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Bygget av Ölandsbron

1 kommentar

Cruzze: I 'Nilecity 105.6' ställdes den klassiska utslagsfrågan "Hur många bultar finns det i Ölandsbron?" En mer vetenskaplig genomlysning finns...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206