Kolla gnistan på bortplockad mopedmotor

Om motorn inte går att kicka brukar det räcka med att man vrider svänghjulet med handen. Det duger med att man hastigt vickar svänghjulet fram och tillbaka runt motorns tändläge för att det ska komma en gnista.

Kolla gnistan på bortplockad mopedmotor

Publicerad

Fråga: Se om en borttagen motor tänder? fick tag i en gammal Sachsmotor från en Crescent 1289 (stockholmare) men kicken funkar inte.

Går det att se om den tänder på nåt sätt? Typ snurra svänghjulet med en borrmaskin eller nåt.

Anders

 

Svar: Om tändsystemet är helt och korrekt justerat så räcker det med att vrida svänghjulet för hand – givetvis med urtaget tändstift. Man behöver inte ens snurra ett helt varv, utan det räcker med att man ställer kolven ett par centimeter före övre dödläget och knycker till med handen så att kolven passerar detta dödläge för att det ska bli en gnista på tändstiftet.

Annars kan man yta en skruvdragare med en hylsa som man trär på svänghjulsmuttern och som man sedan drar runt motorn med. Tänk bara på att motorer som stått länge ofta har oxid eller oljefilm på brytarkontakterna så dessa bör rengöras noga innan man testar gnistan.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Bygget av Ölandsbron

1 kommentar

Cruzze: I 'Nilecity 105.6' ställdes den klassiska utslagsfrågan "Hur många bultar finns det i Ölandsbron?" En mer vetenskaplig genomlysning finns...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206