Smart laddare för 6-volts batterier

Vi som åker gamla bilar och hojar har inte allt för sällan 6-voltssystem. Classic Motor har testat en laddare från det svenska företaget CTEK. Laddaren heter XC800, och är enbart till för 6-volts batterier. Tillverkaren hävdar själv att alla deras laddare är ”världens smartaste”. Om så är fallet har vi ingen möjlighet att kolla, men faktum är att laddaren är genomtänkt och gör sitt jobb på ett föredömligt sätt.

Själva laddningen sker i fyra steg. Vid anslutning känner den först av om batteriet är sulfaterat, vilket kan ske om det får stå länge utan laddning. Om så är fallet kör laddaren först en serie pulser för att i möjligaste mån avlägsna sulfateringen. Därefter går den över till att ladda med full ström tills batteriets spänning nått sitt toppvärde. Sedan går den in i sin tredje fas där spänningen hålls konstant och strömmen (ampere) sakta avtar tills batteriet har erhållit 100 procent laddning.

Nu går laddaren över till bevakningsläge och känner av om laddningsnivån sjunker. När nivån minskat med 5 procent börjar laddaren att skicka strömpulser tills nivån är på topp igen. XC800 kan alltså vara inkopplad för jämnan utan att batteriet skadas. Det är snarare så att batteriet vårdas om laddaren får vara ansluten, exempelvis under vinteruppehållet.

Vi har provat dess tålighet genom en rad olika felkopplingar, även med 12-volts batterier! Laddaren har dock flera inbyggda skydd och det enda som händer är att en varningslampa indikerar att en felkoppling skett. XC800 är något större än en mobiltelefon och ger en laddström på maximalt 0,8 ampere. Trots den låga strömmen går det ändå relativt fort att ladda större batterier, och den rekommenderas för batterier mellan 1,2 – 100 amperetimmar (Ah). För närmsta återförsäljare, ring CTEK på 0225-351 80.

Av: Jim Lundberg

Smart laddare för 6-volts batterier Smart laddare för 6-volts batterier Smart laddare för 6-volts batterier

Rulla till toppen