Skoklosters motormuseum flyttar till Skåne

Bakom satsningen står Uno Levinsson, Håkan Mårtensson, Torbjörn Wistrand och Hans Ahlinder. Målet är att skapa ett nytt utflyktsmål på Österlen och att samtidigt säkerställa att samlingen från Skokloster inte splittras.

Hur kommer man på iden att starta motormuseum?

– Det var mer eller mindre ett sammanträffande att det blev så, berättar Uno Levinsson och fortsätter:

– Och så måste man man vara lite lagom tokig.

För att sköta driften bildades bolaget Österlens Motor- & Teknikmuseum AB och flyttlasset kommer att gå till Simrishamn under våren. Målet är att öppna museet den 6 juni.

Utställningarna kommer att innehålla samlingarna från Skokloster samt ett femtontal fordon från Tekniska museet. Totalt kommer det att handla om ett 45-tal bilar, ett 30-tal motorcyklar och mopeder samt tre flygplan (DC3, Draken och Safir). Dessutom kommer man att ställa ut ett flertal motorer och krydda lokalerna med en hel del av den motorkuriosa som fanns i Skoklostersamlingarna. Det nya museet får namnet Autoseum och inryms i möbelföretaget Mitabs lokaler på Fabriksgatan 10 i Simrishamn.

Motormuseet i Skokloster var ett av de äldsta i Sverige och grundades av Rutger von Essen redan 1963. 1977 köptes samlingen av Gunnar Wretner och övertogs senare av sonen Thomas Wretner.

Av: Rickard Wolrath Foto: Terrapix Photo – Erik Muskus

Skoklosters motormuseum flyttar till Skåne Skoklosters motormuseum flyttar till Skåne

Rulla till toppen