Captain America från Easy Rider säljs

Två av de mest kända chopperbyggena i världen är de som kördes av Peter Fonda och Dennis Hopper i roadmovien Easy Rider från 1969. Till filmen byggdes två exemplar av dem var, och det ena exemplaret av Captain America blev totalförstörd vid filmningen. De tre kvarvarande stals när filmen var klar och har inte synts till sedan dess.

1993 fick chopperbyggaren Glenn Bator i Kaliforninen i uppdrag av Otis Chandler att bygga kopior av Captain America och Billy Bike. Två stycken begagnade Harley-Davidson FL Police köptes in och Glenn hyrde in några av hantverkarna som byggt originalen för att få kopiorna så lika som möjligt.

Otis Chandler sålde dem senare till konstmuseet Guggenheim i New York där de var huvudattraktionen på deras utställning ”Art of the Motorcycle” 1998. Utställningen turnerade sedan runt och drog mängder av besökare.

Nu har Guggenheim beslutat sig för att sälja dem och de går under klubban på Bonhams auktion i Quail Lodge den 14 maj i år. Slutpriset uppskattas bli mellan 15 000 och 20 000 dollar för Billy Bike och mellan 20 000 och 30 000 dollar för Captain America. På samma auktion säljs för övrigt Steve McQueens Husqvarna Cross.

Captain America från Easy Rider säljs
Captain America från filmen Easy Rider är kanske världens mest kända chopper. Foto: Randy Leffingwell.
Captain America från Easy Rider säljs
Filmen Easy Rider med Peter Fonda, Dennis Hopper och Jack Nicholson i huvudrollerna kom 1969. Filmen blev en omedelbar succé och är en av de bästa Roadmovies genom tiderna.
Rulla till toppen