Full styrka i Styrkeprovet

Årets största begivenhet för bilar tillverkade före 1925 är utan tvekan Styrkeprovet. I år kommer det att köras i Arvika med omnejd.

Att intresset var stort anade man på ett tidigt stadium och redan innan anmälningstiden hade gått ut var 70 ekipage anmälda, vilket är årets maximala kapacitet. Styrkeprovets koncept är lika mycket social samvaro som att vara ute och köra med bilarna, och det här kommer att bli det största Styrkeprov som hittills körts i Sverige.

Den äldsta anmälda bilen är en Northern från 1902 och bland övriga anmälningar finns det en hel drös T-Fordar och märken som Cadillac, Buick, Oldsmobile, Hupmobile, Studebaker och Overland, men även europeiska som franska Chenard & Walcker och Cottereau.

Styrkeprovet är ett årligen återkommande arrangemang som körs omväxlande i Norge, Sverige och Danmark, och första upplagan kördes i Norge 1983. Styrkeprovet körs i år den 4 till den 7 augusti och är ett samarrangemang mellan och Mässing- & Nickelgruppen inom Automobilhistoriska klubben (AHK) och Arvika Fordonsmuseum.

Bilder från Mässing- & Nickelgruppen. Bilden ovan visar Torget i Arvika 1927.

Full styrka i Styrkeprovet

Äldsta fordonet som är anmält till Styrkeprovet är denna Northern 1902 som ägs av Tomas Pålsson.

Full styrka i Styrkeprovet

Torgeir Krogen äger denna De Dion Bouton från 1906 och han kommar att köra Styrkeprovet i år.

Full styrka i Styrkeprovet

En skinnhuva är skönt om man kör en Reo från 1916. Bilen ägs av Villy Thomassen. Räkna med att se även detta ekipage på Styrkeprovet.

Rulla till toppen