Mc med ångmaskin från 1894

Gottlieb Daimler brukar få äran för att ha uppfunnit motorcykeln i mitten av 1880-talet. Men amerikanen Sylvester Roper byggde sin första motorcykel redan 1869, den finns för övrigt finns bevarad på Smithsonian Institution, och den drevs av en ångmaskin.

Den motorcykel som nu ska säljas av Auctions America i Las Vegas den 12 januari 2012, är byggd 1894.

Roper var en aktiv man och fast han var 72 år gammal 1896 lyckades han hålla 40 mph, cirka 64 kilometer i timmen, i snittfart på en sträcka av en mile med sin motorcykel.

Den 1 juni samma år tävlade han mot de snabbaste cyklisterna i Charles River Park velodromen och lyckades sätta banrekord med en snittfart på närmare 50 kilometer i timmen i velodromen med sin koleldade motorcykel. När Roper senare på dagen skulle försöka köra ännu fortare i velodromen förlorade han kontrollen över motorcykeln. När åskådarna kom fram för att se hur det gått för honom kunde de bara konstatera att han avlidit av en hjärtattack under körningen.

Även om Roper inte är särskilt känd för sina skapelser han hann med en hel del. Redan omkring 1860 byggde han sin första bil, eller kanske mer en självgående kärra som drevs av en ångmaskin. Fram till 1896 hade han byggt sju fordon till, en av dem står för övrigt på The Henry Ford museum i Dearborn. Roper var även en av de första som konstruerade en fungerande stickmaskin liksom en fungerande symaskin, vid sidan av sin huvudsyssla som konstruktör och tillverkare av handeldvapen.

Mc med ångmaskin från 1894
Grunden är en cykel av märket Columbia vilken försett med en specialbyggd ångmaskin. Viss risk för brännskador på benen finns.
Mc med ångmaskin från 1894
Alla viktiga reglage kan skötas under färd utan att släppa styret helt.
Rulla till toppen