Bildextra: Toyota 75 år

Toyota grundades av Sakichi Toyoda som bland annat sysslade med att väva tyger. Han lyckades konstruera en automatisk vävstol som han tog patent på. Han var även imponerad av den amerikanska bilindustrin och tanken på att bygga en egen var inte främmande. För att få loss pengar till en egen bilfabrik sålde han patentet på sin automatiska vävmaskin till engelska Platt Brothers i Oldham. Pengarna investerade han i prototypen Toyota AA Saloon 1936. Året därpå grundades Toyota Motor Company och resten är, som man brukar säga, historia.

Efter andra världskriget blev Toyota den största biltillverkaren i Japan och i slutet på 1950-talet började man sälja bilar i USA. Till Europa kom de första Toyotabilarna 1963 och de klassiska modellerna följde slag i slag.

Bildextra: Toyota 75 år
Terrängbilen Toyota Land Cruiser kom som 1951 års modell – en seriös konkurrent både till amerikanska och brittiska terrängbilar.
Bildextra: Toyota 75 år
Toyota Corona Mk II fyllde upp mellanrummet mellan den vanliga Corona och den lyxigare Crown.
Bildextra: Toyota 75 år
Den allra första Toyota Corolla rullar av bandet och en ny småbil är född. Året var 1966.
Bildextra: Toyota 75 år
När Toyota Hilux kom 1968 var det en liten och behändig pickup – men med tiden har den växt rejält.
Bildextra: Toyota 75 år
Klart att en så stor biltillverkare som Toyota ska ha en riktig sportbil. Den kom som 1971 års modell och bottenplattan hämtades delvis från Toyota Carina.
Bildextra: Toyota 75 år
Toyota MR2 kompletterade sportbilsutbudet och bjöd bland annat på mittmotor när den kom 1984.
Bildextra: Toyota 75 år
Toyota Supra var från början en version av Celica, men 1986 blev det en egen modell.
Bildextra: Toyota 75 år
Lexus blev det nya varumärket de allra bästa bilarna som Toyotakoncernen kunde tillverka. Märket debuterade 1989 med LS 400.
Scroll to Top