50 år sedan Ewys stora vinst

Det argentinska martatonrallyt VI Gran Premio Internacional Standard Supermovil YPF var på 4 626 kilometer och gick från Buenos Aires till Villa Carlos Paz, via San Juan, Catamarca, Tucuman och Cordoba och sedan tillbaka till Buenos Aires. Av de 258 startande bilarna kom endast 43 i mål.

Ewy var nybliven fabriksförare för Mercedes och körde den enda av Mercedesteamets fyra ekipage som tog sig i mål.

Hennes seger blev en världsnyhet mitt i den då pågående Kubakrisen, inte bara för att det var en kvinnlig segrare utan också för att det var första gången som någon hade vunnit alla sex sträckorna.

Sluttiden på rallyt blev 34 timmar 51 minuter och tre sekunder, vilket var mer än tre timmar snabbare än tvåan Boris Stipic som körde Volvo. Även på tredjeplats kom en Volvo, körd av A.V. del Carril.

Ewys och Ursulas medelhastighet under sträckorna låg på imponerande 126,87 kilometer i timmen, vilket även det var ett nytt rekord för rallyt.

1963 ställde Ewy och Ursula upp igen i det argentinska maratonrallyt och slutade då trea. Samma placering fick Ewy även 1964, men då med Eva-Maria Falk som codriver.

50 år sedan Ewys stora vinst
Medelhastigheten för Ewy Rosqvist under sträckorna låg på 126,87 kilometer i timmen, inte illa med tanke på hur vägarna såg ut.
50 år sedan Ewys stora vinst
Taket på Ewy Rosqvists bil hade målats vitt för att hålla värmen borta så mycket som möjligt.
50 år sedan Ewys stora vinst
Ursula Wirth och Ewy Rosqvist efter segern. Killen i mitten med solglasögonen? Ja, det är Mercedesteamets chef Karl Kling.
Scroll to Top