Nya registreringsskyltar

Just nu pågår en upphandling av skyltleverantör och inför den har Transportstyrelsen sett över hela skyltfrågan. Den största nyheten är att tävlingsfordon får nya skyltar, orange med svart text. Idag finns möjlighet att få en ordinarie registreringsskylt eller MC-skylt utan EU-symbol. Den möjligheten tas bort från och med årsskiftet och EU-märkning införs på de mindre så kallade USA-skyltarna, saluvagnsskyltar och taxiskyltar. Däremot kommer skyltar för beskickningsfordon, terrängmotorfordon, tillfälliga fordon samt provisoriska skyltar även i fortsättningen att vara utan EU-symbol.

I och med att kontrollmärket försvann kommer mc-skyltarna att bli mindre. Reglerna för att få använda så kallade USA-skyltarna kommer att lättas upp.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresse-organisationer, säger Karim Barsoum, sakkunnig inom fordonsområdet på Transportstyrelsen.

Alla fordon i vägtrafikregistret har en så kallad fabrikatskod och för att göra det svårare att falskskylta fordon kommer de nya registreringsskyltarna att visa fordonets fabrikatskod. Koden består av två eller tre tecken och skrivs ut uppe till vänster på registreringsskylten tillsammans med fordonets chassinummer.

De nya registreringsskyltar ska börja tillverkas från och med 2014 då nytt avtal med leverantör träder ikraft.

Länk: Transportstyrelsen

 

 

Nya registreringsskyltar
Så här ser den nya skylten ut för tävlingsfordon. Den kommer att finnas både i enradig och tvåradig version.
Scroll to Top