Futurliner nr 8: Aer-O-Dome

När Parade of Progress turnerade runt i USA och visade upp nya landvinningar gjorde man det till att börja med i ett stort tält, ungefär som ett cirkustält. Inför 1941 års Parade of Progress behövde man ett större tält, och för att kunna resa det fort fick ingenjörerna tänka i nya banor.

Slutresultatet blev Aer-O-Dome som varken krävde några bärande master eller behövde pålas fast i marken. Tältet hade istället hoppfällbart ett ramverk av aluminium, totalt 28 valv som monterades med lika många strävor. Omkring 25 000 punktsvetsar höll ihop det hela. Ramen transporterades på en specialbyggd lastbil och lades ut på platsen där tältet skulle vara. Ramen vinschades sedan upp med hjälp av en lastbil innan de fem tältdukarna drogs upp längs ramen. Därefter körde man in en specialbyggd trailer som fungerade som scen, kopplade in ventilationsaggregaten, belysningen, teknisk utrustning och bar in stolarna.

Första gången tältet restes tog det flera dagar att få upp, men under turnéerna tog det sällan mer än fyra timmar, inte illa för ett gigantiskt tält som rymmer en sju meter bred scen och har plats för 1 500 sittande besökare.

Fakta: Aer-O-Dome

Föreläsningstält under Parade of Progress 1941-1954

Ramverk med 28 valvbågar i aluminium och 28 stabiliseringsstag

Storlek längd x bredd x höjd: cirka 48 x 25 x 10 meter

Tältduk av ljusäkta, vattentät plast i fem sektioner

Tältdukens vikt totalt: cirka 2 100 kilo

Tältdukens yta totalt: cirka 2 880 m2

Cirka 4 000 meter lina gick åt för att fästa tältduken

Elektriskt manövrerad ridå för scenen

Elektriskt manövrerad bioduk på cirka 2,74 x 3,66 meter

Tio ventilationsaggregat

1 500 sittplatser

 

Futurliner nr 8: Aer-O-Dome
Stommen består av 28 valvbågar i aluminium och 28 stabiliseringsstag.
Futurliner nr 8: Aer-O-Dome
Men ett knippe raska tältbyggare fick man upp tältet på några timmar.
Futurliner nr 8: Aer-O-Dome
När stommen var rest var det bara att hänga på de fem sektionerna av ljusäkta, vattentät. Totalt vägde tältdukarna cirka 2 100 kilo.
Rulla till toppen