Mustang på Empire State Building

Ford Mustang var riktigt het 1965 och hade blivit den snabbast säljande nya bilmodellen i USA och en Mustang innebar god reklam. Det tyckte i alla fall Robert Leury som hade hand om Empire State Building. Han bjöd in Fords reklamchef William Benton och föreslog att de skulle placera en Mustang på byggnaden.

Idén föll i god jord, problemet var bara att få upp bilen till terrassen på 86:e våningen. Att flyga upp den med en helikopter ansågs allt för riskabelt så de beslöt att ta den upp i hissen.

För att få plats i hissarna måste bilen delas i fyra delar – naturligtvis skulle det vara en riktig bil och inte en kopia för uppvisning. Ingenjörerna hos Ford i Dearborn byggde en lika stor hiss som i Empire State Building för att få rätt mått på delarna. En jigg byggdes så att delarna skulle gå lätt att montera och demontera.

Den 20 oktober 1965, klockan 22.30, lastades bilen av utanför Empire State Building och demonterades. Delarna lastades in i hissen men när frontdelen skulle lastas in visade det sig att dörrarna var sju millimeter lägre än väntat. Med milt våld fick man dock in fronten i hissen. Klockan 04.30 morgonen därpå var Mustangen på plats ute på terrassen, där det under arbetet hade blåst vindar uppemot 20 sekundemeter vilket motsvarar hård vind på sjön.

Klockan 11.00 hade bilen fotograferats av världspressen och därefter demonterades den igen och flyttades till terrassens inomhusdel där stod under flera månader och redan den första dagen beskådades den av omkring 14 000 besökare.

Mustang på Empire State Building
Klockan 22.30 den 20 oktober 1965: avlastningen påbörjas.
Mustang på Empire State Building
Solar, baksäte och mängder av andra delar plockas bort.
Mustang på Empire State Building
Karossen delas i fyra delar – här ser man även jiggen som håller ihop bilen.
Mustang på Empire State Building
En skämtsam paus i arbetet.
Mustang på Empire State Building
Hissdörrarna var sju millimeter lägre än man räknat med, men med lite milt våld gick fronten in.
Mustang på Empire State Building
Klockan 04.30 var bilen monterad och placerad på utkiksterrassen på 86:e våningen av Empire State Building.
Scroll to Top