Gyllenhammars bilar

Den före detta VD:n för Volvo, Pehr G Gyllenhammars bilar ingår numera i Volvo Museums samlingar. I påsk kommer de för första gången att ställas ut tillsammans på Bilsport Performance & Custom Show i Jönköping.

Dagens industriledare väljer ofta att hålla en låg profil, men det var det inget för Gyllenhammar. Hans specialbyggda tjänstebilar var från slutet av 1970-talet och en bra bit in på 1980-talet lackerade i en intensivt signalröd färg som inte fanns på några andra Volvobilar.

– Jag ville ha en färg som var fräck, utmanande och hade nerv, säger Pehr G Gyllenhammar.

Även inredningarna går i rött och specialtillverkades av Volvo Personvagnars eget sadelmakeri i Torslanda.

Den röda färgen gick också igen i den påse med geléhallon från Webes som alltid fanns placerad i förardörrens ficka.

Gyllenhammars bilar
Färgen på Gyllenhammars bilar inspirerades av Webes geléhallon – jodå även inredningen är i samma röda kulör.

De tre bilar som ställs ut är en Volvo 244 Turbo från 1979, en modell som vanligt folk inte kunde köpa förrän hösten 1980, en Volvo 262 Coupé 1981, specialbygd där V6:an var utbytt mot en trimmad turbofyra på 180 hästar, och en Volvo 780 1985. Just denna bil fick Gyllenhammar på sin 50-årsdag, även den specialbyggd med den nya turbofyran som skulle komma ut på marknaden två år senare.

Gyllenhammars bilar
Den 28 april 1985 fick Gyllenhammar sin nya tjänstebil. Modellen 780 hade presenterats bara några veckor tidigare på bilmässan i Geneve.
Scroll to Top