Svets och fogningsmässan 2014

Det fanns gott om stora och små nyheter bland de över 75 stycken utställarna på mässan Svets och Fogningsteknik, vilken i första hand riktar sig till industri och företag. Men det fanns en hel del matnyttigt även för hobbyfolket.

I Metabos monter föll vi för deras behändiga skruvdragare PowerMaxx, vilken har en vinkeltillsats med bajonettfäste förutom den ordinarie chucken.

3M visade upp sin nya generation av Cubitron slip- och kapskivor, vilka kändes riktigt lovande vid en provkörning. Företaget har även kommit fram med en ny typ av slipskivor, Rapid Cut, vilken nu släpps på konsumentmarknaden.

Lim är en produkt på frammarsch inom fogningsteknik och i Loctites monter visade de att man kunde limma det mesta, inklusive avklippta gummislangar. Med rätt lim och rätt applicering blev gummislangen lika stark som innan.

Norton har även de kommit med en ny serie slipskivor kallad Blaze Rapid Strip. Nyheten på dessa är att de har keramiskt korn som ska ta betydligt bättre än tidigare och dessutom inte bli lika varma. De lanserar också Vortex Rapid Blend vars korn mest liknar köttbullar, fördelen med dem är att de ska avverka material lika bra som en grov slipskiva, men lämnar en yta som efter en fin slipskiva.

Svets och Fogningsteknikmässan arrangeras av Elmia i samarbete med Svetskommissionen, och mässan pågår till och med den 9 maj.

Svets och fogningsmässan 2014
Visst kan man limma ihop en gummislang så den blir lika hållbar som innan. Vikten väger tolv kilo och gummit är limmat med Loctite 406.
Svets och fogningsmässan 2014
Inte bara svets- och fogning fanns på mässan utan även verktyg. Här visar Robert Björck upp Metabo PowerMaxx skruvdragare med vinkeltillsats.
Svets och fogningsmässan 2014
Dan Eriksson, 3M, visar upp en ny generation slip- och kapskivor för Robin Weijmer.
Svets och fogningsmässan 2014
En testkörning av 3M:s nya ScotchBrite Rapid Cut visade att den var riktigt effektiv och både slipade och gradade i samma moment.
Svets och fogningsmässan 2014
Jonas Falk visade upp Nortons nya serie slipskivor med keramiskt korn, vilka verkar riktigt lovande. Skivan till vänster är en filtpolersiva till vinkelslipar avsedd för högglanspolering.
Scroll to Top