Moss segervapen i Mille Miglia 1955

Bilen kommer att auktioneras ut den 12 juli av Bonhams under deras Mercedesauktion i Stuttgart. Redan från första början blev denna bil känd då den användes vid Mercedes visningar på Paris Salon de l’Automobile exhibition 1954, London Motor Show 1955 innan den samma år lånades ut som testbil till tidningen Autocar.

Än mer intressant är att Stirling Moss och Denis Jenkinson använde just denna bil när de rekognoserade inför Mille Miglia. Jenkinson antecknade flitigt och skrev sedan ihop allt på ett enda långt papper som han monterade i en hållare. Under tävlingen, då de körde en Mercedes 300 SLR, höll han Moss uppdaterad med hjälp av sin ”roller-map”, som var en föregångare till dagens noter inom rally.

Med hjälp av Jenkinsons uppfinning krossade Moss allt motstång och lyckades ta sig i mål som segrare med en snitthastighet på över 155 kilometer i timmen. I slutet av tävlingen, de 134 kilometrarna mellan Cremona och Brescia gick det som allra fortast och de klarade av sträckan på 30 minuter och 54 sekunder vilket ger en medehastighet på 260 kilometer i timmen.

Efter tävlingen har Stirling kommenterat sin vinst att han ”förmodligen hade tagit sig i mål utan Jenkinson (fast jag tvivlar på det), men jag hade omöjligt kunna vinna”.

Scroll to Top