Midnattssolsrallyt 2014: Sandell segrade

När två av de tre etapperna i Midnattssolsrallyt var avklarade hade Kenneth Bäcklund, Vara MK, en betryggande ledning på 38,5 sekunder till tvåan Mats Myrsell, SMK Hedemora, och hela 43,1 sekunder tillgodo på trean Patrik Sandell, Jämtlands MK. Sandell, som blev juniorvärldsmästare i rally 2006, hade dock inga planer på att nöja sig med bronspengen, speciellt intye sedan han fått ordning på sin Porsche.

– Det såg hopplöst ut på pappret. Men jag ville inte ge upp utan strid och satsade allt.

På de första specialsträckorna visade Sandell att han menade allvar. Han klättrade snabbt upp till en andraplats och och knappade in ordentligt på försprånget till Bäcklund. När den femte av de sex sträckorna på tredje och avslutande dagen var avklarade låg Sandell bara 9,3 sekunder efter, så det var bäddat för en dramatisk avslutning.

Sandell gick ut tredje man från slutet på sista sträckan och fick till en riktigt bra tid. När sedan Bäcklund startade som siste man var stämningen riktigt hög bland publiken på Rocklunda i Västerås. Bäcklunds tid var 5,8 sekunder långsammare än Sandells, och det hade räckt till seger för Bäcklund, om han inte hade dragit på sig en hårfin tjuvstart och därmed fick tio sekunders tidstillägg. Slutresultatet blev att Sandell segrade med 6,5 sekunders marginal.

– Midnattssolsrallyt är en prestigefylld tävling och jag är oerhört glad över segern, kommenterade  Sandell sin seger.

I Midnattssolrally körs öven en Regularityklass. I den ska sträckorna ska köras på en idealtid och för varje tiondels sekund man missar idealtiden får man straffpoäng. Även i den klassen bjöds det på dramatik på hög nivå på slutet. Efter flera växlingar i ledarpositionen såg det ut inför sista dagen ut som om norrmannen Anders Gröttum hade kopplat ett rejält grepp. Men när sista sträckan var körd fick han se sig slagen av Peter Carlsson, SMK Nyköping.

Slutresultat Historic:

1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Porsche 911. Tid: 1.47.09,5

2) Kenneth Bäcklund, Vara MK, Ford Escort. +6,5 s

3) Mats Myrsell, SMK Hedemora, Porsche 911. +1.03,4

Slutresultat Regularity

1) Peter Carlsson, SMK Nyköping, Saab 96 V4 205,4 p

2) Anders Gröttum (N), NAF Motorsport, Opel Ascona 207,9 p

3) Kjell Gudim (N) KNA, VW 1303, 217,9 p

Länk: Midnattssolsrallyt

Midnattssolsrallyt 2014: Sandell segrade
Mattias Lönn lotsade Patrik Sandell till seger i Midnattssolrallyt 2014. Ekipaget bjöd på rafflande rally ändå in i målområdet på den sista av de 18 specialsträckorna.
Scroll to Top