Audi Sport quattro för gatan

1984 var Audi Sport quattro det hetaste som fanns i Grupp B och kördes bland andra av Stig Blomqvist som samma är tog hem världsmästartiteln i rally. För att tillverkarna skulle få tävla med sina bilar i Grupp B i rally var de tvungna att tillverka minst 200 exemplar. För Audis del tillverkades 214 exemplar av Sport quattro. Den raka turbofemman under huven gav jämförelsevis blygsamma 302 hästkrafter, men det räckte å andra sidan rätt långt.

Den japanska samlaren Yoshikuni Okamoto köpte detta exemplar när det var nytt. På senare år hamnade bilen i USA och kommer att auktioneras ut vid RM Auctions auktion i Arizona, USA, den 15-16 januari 2015.

Bilen uppges vara i orört originalskick och har endast rullat 823 mil sedan 1984. Någon som är sugen på ett nästan oanvänt Grupp B-monster för gatbruk? Då är detta ett lämpligt val men räkna med att den kommer att kosta tre-fyra miljoner kronor.

Foto: Erik Fuller ©2015 Courtesy of RM Auctions

Audi Sport quattro för gatan
Audi höll fast vid sin beprövade 2,1 liters femma i Sport quattro. En biffig KKK-K27 turbo såg till att den levererades 302 hästar i gatversionen (mot rallyversionens närmare 450 hästar). 0-100 klarades av på mindre än fem sekunder.
Audi Sport quattro för gatan
Bara 823 mil sedan 1984 – givetvis i utsökt skick. Originalverktyg, instruktionsbok och en extra uppsättning Sabelt säkerhetsbälten får den nya ägaren på köpet.
Scroll to Top