Nostalgi: Susanne i Vällingby

Det är 1950-tal och huvudpersonen Susanne och hennes man har flyttat till Stockholmsförorten Vällingby som är under full utbyggnad. En dag kommer Erik hem sent och visslade muntert. Han säger ”Jag har gjort ett finfint köp idag. Försök att gissa vad jag köpt.”

Susanne gissar på minkpäls. ”Minkpäls!” Erik gjorde en grimas. ”Nej, bättre upp min nådiga. Jag har köpt två mopeder! En till dej och en till mej.” ”Hjälp mej hem kallas de visst.”

Sedan besriver Susanne nyförvärven: ”Motorn ser ut som ett tefat inmonterat i bakhjulet.”

Tittar man på omslaget, tecknat av Bertil Hegland (1925-2002), ser man däremot två Flink påhängsmotorer. Beskrivingen i boken med ”tefat i bakhjulet” stämmer in på Cyclemaster.

Påhängsmotorerna har väl ingen framskjuten roll i boken som är skriven av Lisa Eurén-Berner. Erik och Susanne tar en tur med mopederna till Drottningsholms brostuga där dricker kaffe och hyr en roddbåt. På hemvägen blir de angripna av en ilsken terrier i en uppförsbacke (Nockebybacken) där mopederna inte orkar hålla undan från hunden. Erik får byxbenet sönderbitet innan en förgasarsmäll skrämmer bort den arga hunden.

Boken är från 1959 – då var påhängsmotorerna fulständigt omoderna sedan länge. Vid Heglands signatur på omslaget syns ett årtal som kan vara 1953.

Jim Lundberg

Nostalgi: Susanne i Vällingby
På omslaget syns två Flinkmotorer som driver mot framdäcket. Huvudpersonen beskriver deras mopeder med ”ett tefat i bakhjulet”. Troligtvis en Cyclemaster.
Nostalgi: Susanne i Vällingby
Flink påhängsmotor.
Scroll to Top