Nostalgi: Siktkroken. Någon som provat – någon som minns?

Då och då poppar det upp en ny uppfinning som ska förenkla våran vardag. Ibland är det riktigt bra saker som dyker upp – ibland är de mindre bra.

Är det någon som minns och kanske har testat denna lilla uppfinning som kallas ”Siktkroken”? En lika enkel som genial sak som ska öka trycket på torkarbladen så att vindrutan blir både renare och torrare.

Siktkroken betår av en bockad tråd av rostfri tråd som man enkelt monterar på torkararmen. Man trär den ena änden över torkararmen nere vid axeln och därefter tar man den raka änden och viker runt torkararmen så att dess vinklade ände trycker mot armen – och torkarbladet.

Siktkroken är alltså en variant på de små plastvingarna som fanns som tillbehör och som också skulle öka trycket mot rutan – bara man körde tillräckligt fort så att fartvinden påverkade vingarna. Men siktkroken arbetar ju som en fjäder och gör nytta redan när bilen står stilla. Monteringen tar ett par sekunder.

Vi har försökt att datera detta intressanta tillbehör, men inte kommit närmare än att tillverkaren AB Automatfjädrar verkar ha bytt till ett annat namn i slutet på 1970-talet.

Nostalgi: Siktkroken. Någon som provat - någon som minns?
Först trär man Siktkrokens u-formade ände över torkararmens fäste.
Nostalgi: Siktkroken. Någon som provat - någon som minns?
Sedan för man den raka änden under och framför torkararmen så att siktkrokens vinklade ände vilar mot torkararmens utsida – klart. Monteringen tar bara några sekunder.
Scroll to Top