Nostalgi: Renovera motorn med ett piller!

På 1970-talet dök de upp – pillren som skulle renovera din motor medan du kör. Användningen var enkel. Man släppte bara ner pillren i bensintanken så skötte de sig själva. Tanken (!) var att dessa metallkulor skulle släppa ifrån sig vissa legeringar som via bensinen transporterades till motorn där de skulle ”plätera” vissa ytor, som ventiler och kolvringar, så att dessa skulle täta bättre.

Innehållet var 12 olika metaller och ”spårämnen” som inte bara skulle lägga sig på slitytor – de skulle även sota ur motorn!

På förpackningen fanns till och med en tabell för kompression för varje cylinder som man själv skulle fylla i för att se hur pillren förbättrade motorns täthet över tid. Om inte kompressionen förbättrades efter 500 mil skulle man få pengarna tillbaka.

Frågan är bara om dessa piller gjorde någon som helst nytta. Jag har för mig att man gjorde oberoende tester som visade på att pillren inte gjorde någon nytta. Bland annat vägde man dem innan och sedan efter ett antal mil i tanken för att se om de överhuvudtaget släppt ifrån sig något.

Nostalgi: Renovera motorn med ett piller!
Scroll to Top