Nostalgi: Mellanvåg

Någon som minns när man lyssnade på mellanvåg i bilen? Som radionörd har jag lyssnat på mellanvåg ända sedan jag var liten och fick en gammal rörradio av min mormor. Men 1974 visade min kusin Maud mig någonting som fick stor betydelse: Radio Luxemburg!

Hennes föräldrar hade en gammal radio i sommarstugan och en kväll rattade hon in Radio Luxemburg på 208 meter mellanvåg. Wow! Där var det fart – den senaste musiken vällde ur högtalaren. Den första låten jag hörde var ”Rock your baby” med George McCrae. Det vara bara ett krux – det fungerade bara när solen gått ner. Sådan är mellanvågen – likt Greve Dracula tycker den inte om solljus.

Efter denna omstörtande upplevelse blev det ”208” nästan varje kväll. Eftersom man beslutat att bandbredden på mellanvågsbandet (avståndet mellan varje station) skulle vara max 9 kHz fick utsändningarna inte ha högre frekvens än hälften av detta – alltså 4,5 kHz. Detta gjorde att mellanvågen alltid lät lite dämpad, ungefär som att man vridit ner diskanten – eller lagt en kudde framför högtalaren.

Givetvis hade farsans bilradio mellanvåg så om familjen var ute och åkte på kvällarna rattade jag ofta in Radio Luxemburg på bilradion av fabrikat Blaupunkt. En rolig detalj med mellanvåg var att varje gång man åkte under en bro så tystnade radion. Tvåtakts-Saabar visade sig vara rena störningssändarna! När de närmade sig började det först knastra rejält i bilradion. Lite senare kunde man se ett blått rökmoln – och sedan kom kom själva störkällan: En Saab 93.

Radio Luxemburg hördes för sista gången på mellanvåg den 30 december 1992. I Sverige kunde vi faktiskt lyssna på inhemska program på mellanvåg ända fram till år 2010 då den sista mellanvågssändaren, som låg i Sölvesborg, togs ur bruk.

Tänk att musik kan väcka sådana starka minnen. ”Rock your baby” med George McCrae var den första låt jag hörde på anrika Radio Luxemburg  genom en gammal rörradio i Fellingsbro. Året var 1974. Fast Radio Luxemburg var gammalt redan då. Första sändningarna startade 1933 – och höll på i nästan 60 år.

Nostalgi: Mellanvåg
Philips bilradio N3X44T. Här finns ingen FM, utan endast mellan- och långvåg.
Scroll to Top