Nostalgi: Taifun Hurrikan och Cox Baby Bee modellmotorer

Tänk så enkelt det var förr! Inga datorer och mobiltelefoner fulla med appar. Med en liten modellmotor och en skvätt bränsle bestående av ricinolja och eter var lyckan gjord. Ofta hamnade den lilla motorn i ett linkontrollstyrt plan och lade man till lite pengar kunde man investera i ett radiostyrt plan med servon och radiosändare på 27 mHz-bandet.

Den vänstra motorn är en tysk Taifun Hurrikan (Hurricane för den engelska marknaden) på 1,5 cc som arbetar enligt dieselprincipen – alltså att den tänder med hjälp av kompressionsvärmen. Med vingskruven i topplocket ställer man in den optimala kompressionen.

Motorn till höger är en amerikansk motor som heter Cox Baby Bee (”bebis biet”) på modiga 0,8 cc (0,049 cu) med glödtändning. För stt starta denna krävs ett batteri som får en liten spiral i topplocket att glöda. När motorn väl startat glöder den lilla spiralen av förbränningsvärmen. Något man kan se om man tittar genom avgasportarna snett underifrån när motorn går.

Någon som pysslade med detta analoga nöje under 60- och 70-talet?

Nostalgi: Taifun Hurrikan och Cox Baby Bee modellmotorer
Cox Baby Bee är en glödstiftsmotor och för att starta den behövs ett stort 1,5-voltsbatteri samt klämman som man trär på topplockets lilla kontakt.
Scroll to Top