Nostalgi: Midsommar på moped

Jag kände mig nostalgisk när vi startade mopederna för att åka på mopedutflykt under gårdagens midsommarafton. När jag var 15 år firade jag midsommar i Brändön och moppen kördes mest hela dagen. Från stugan till badet, sen till kompisar för att avslutas på Brändö hamns festligheter med liveband och ungdomsdisco. När midnatt kom var himlen fortfarande ljus och myggen stora som jetplan.

Igår gick det lugnare till, men det blev en ordentlig moppetur. För enkelhetens skulle tog vi de mopeder som stod tankade och klara att köra, Saxoped 1136 från 1960 och Monark 1273 ”Stockholmare” från 1966.  Jag körd Crescent och Mona Monark. 

Nostalgi: Midsommar på moped
När det 26 grader och solsken då finns det ingen bättre än att svalka sig med en mopedtur.
Nostalgi: Midsommar på moped
Det är resan som är målet

Stockholmaren är den bekvämare mopeder på gropiga vägar, men när det gäller backtagningsförmånga så rådde den inte på 0.8 hk Sachsmotorn på Saxopeden. Detta märktes när stigningen var över 6 %, men vid lägre stigning så höll de jämt.  Kan ändå konstatera att båda mopederna klarade Vännäs svåraste upp- och nedförsbackar galant.

Nostalgi: Midsommar på moped
Klara, färdig, lyft. Snårigt värre och moppen tippade omkull.
Nostalgi: Midsommar på moped
Stockholmarens originalverktygssats kom till användning när en skruv gängat upp sig.
Nostalgi: Midsommar på moped
Fikaspaus vid Snåltjärn. Man kan undra hur namnet blivit till.

Det blev många timmar i sadel på både nya och välkända vägar. Vid dagens slut var vi helt överrens om att att omgivningen och vägarna blir lite finare när man kör moped.

Hoppas ni haft en trevlig midsommar och att helgen fortsätter lika bra. 

Josefine Anderson

Scroll to Top