Bokstavstroget på Futurlinern

När Futurliner #8 kom till Sverige var den inte helt komplett. Bland annat saknades alla bokstäver på sidan till orden General Motors och Parade of Progress. En bit på vägen fick det svenska projektet genom entusiasterna som renoverade Futurliner #10 i USA genom pappersrulle med måttuppgifter. Jarl Nilsson på 3TEMP, och Mats Kristoffersson har fingrarna med i flera delar av renoveringen och åtog sig arbetet att mäta, rita och finjustera bokstäverna.

– Ja och bokstavskombinationerna då ordet Parade består av tre delar, ett ensamt P, ett sammansatt AR och därefter ADE sammanhängande, berättar Jarl.

Att ritades upp i ett ritprogram och omvandlades till en skärfil. Det sistnämnda är en datafil som matas in i exempelvis en vattenskärmaskin och ut kommer färdiga i det här fallet utskurna bokstäver.

– Mycket förenklat går det till så. Det handlar om precisionsvattenskärning och vi har börjat med att skära ut ett par bokstäver på prov ur sex millimeter tjock aluminium, säger Niklas Lindberg, Linto AB.

Sista handen på bokstäverna läggs av Benny Marcus som har ett gediget yrkeskunnande inom området. Många misshandlare dekorlister i rostfritt har lämnat hans händer i nyskick.

– Rikta, slipa och polera dem är mitt bidrag till renoveringen. Nu behöver de knappt riktas, medan slipning och polering kräver desto mer. Innan de blir blanka krävs det en hel del hårt arbete, ja och en del yrkeskunskap.

De första provbokstäverna är nu klara och ska utvärderas. Eventuellt kommer bokstäverna att kromas eller bearbetas på annat sätt för att kunna bibehålla blankheten.

FOTO: JONSSON POWER, MERCONDA

 

 

Bokstavstroget på Futurlinern
Niklas Lindberg plockade fram bokstäverna med hjälp av precisionsvattenskärning i sex millimeter tjock aluminium.
Bokstavstroget på Futurlinern
Vattenskärning gör att materialet inte slår sig, däremot kan utgångsmaterialet ha en viss skevhet som måste riktas. I det här fallet räckte det med en grovslipning.
Bokstavstroget på Futurlinern
Är man som Benny Marcus en fena på att rikta misshandlade lister av rostfritt stål, är polering av aluminiumbokstäver en lätt sak.
Bokstavstroget på Futurlinern
En stor dos arbete och en stor dos yrkesskicklighet är det enda som behövs.
Bokstavstroget på Futurlinern
G:et i General Motors blev klar först och nu ska resultatet utvärderas innan resten tillverkas.
Scroll to Top