Stalin föredrog Seger

Stalin föredrog Seger

”Jag fick ett brev. Ett riktigt brev med frimärken”. Så sjunger den numera avsomnade popgruppen Kent i en av sina sånger. Och föga trodde jag väl att jag skulle få brev med önskemål om vilka frimärken i min samling jag ska skriva om. Men det har jag alltså fått. Det är Birger i Olofström som önskar läsa om frimärket med en Pobeda som motiv.

I det här fallet är det inte vilken Pobeda som helst, eller GAZ-M20 som den egentligen heter. Det är en elkonverterad bil. I samband med frimärkets utgivning 2018 deltog den för sjätte gången i rallytävlingen Electric Marathon Tallinn – Monte Carlo.

Electric Marathon är en tävling som körs sedan 2011. Då de här frimärkena gavs ut 2018 hade banan samma sträckning från Tallinn till Monte Carlo som under åren 1930–1939 då Tallinn var en av Monte Carlo-rallyts startplatser. Målgången sker nu som då vid furstepalatset i Monaco.

Monte Carlo-rallyt är för övrigt världens äldsta och har körts sedan 1911. Det arrangeras av Automobile Club de Monaco.

Pobeda är ryska och betyder seger, men någon segrare var väl aldrig Pobeda, åtminstone inte i Monte Carlo-rallyt. Det var däremot den Hotchkiss AM 80S som avbildas på det andra märket i samma serie. Med en sådan bil gick Maurice Vasselle i mål som etta 1933.

Möjligen kan man säga att M20-modellen segrade i kampen om vilken tillverkare som först skulle börja tillverka bilar med pontonkarosser, för där anses GAZ vara först med just Pobeda.

GAZ-M20 ”Pobeda” tillverkades i Sovjetunion åren 1946–1958. Den licenstillverkades även i Polen under namnet FSO Warszawa åren 1951–1973. Under åren byggdes knappt 236 000 exemplar. Ett fåtal bilar ska också ha satts samman i nordkoreanska Pyongyang. Namnet lär ha bestämts av Josef Stalin som hade att välja på namnen Pobeda och Rodina (seger respektive fosterland). Vissa källor hävdar att det beror på att Sovjetunionen ansåg sig stå inför en seger i det stora fosterländska kriget i samband med att bilen skulle få sitt namn.

En elkonverterad Pobeda hör inte till vanligheterna och bilen har blivit en maskot för elbilsrallyt Electric Marathon.

Rulla till toppen