Inspirationskälla för Beatles

Inspirationskälla för Beatles?

1966 spelade Beatles in låten Yellow Submarine. Att den skulle ha något som helst med detta lilla märke från ögruppen Grenada att göra är ju helt osannolikt, men avbildad är i alla fall en Daniels Submarine Speedster från 1920. Och gul är den ju. Vi får strax anledning att återkomma till årtalet 1920 dock.

Företaget Daniels Motor Company grundades 1915 av George Daniels, med ett förflutet på General Motors och Buick, och Neff Parish, som drev ett eget företag som tillverkade bildelar och ramar. Två drivna män med gedigen erfarenhet från automobilbranschen alltså. Trots det fick de inte ihop affärerna och 1924 var det över.

Daniels Motor Company tillverkade bilar under åren 1916–1924 som ansågs vara av mycket hög kvalitet. Enligt Simeone Foundation Automotive Museum tillverkades den tvåsitsiga Daniels Submarine Speedster endast under 1921 (grattis till de 100 åren). Varför då Grenadas postverk skrivit 1920 är därmed lite oklart.

Bilen tillverkades i ungefär 100 exemplar och var utrustad med en V8 på 404 kubiktum (cirka 6,6 liter) som utvecklade omkring 90 hästkrafter. Karossen tillverkades av Fleetwood alldeles i närheten av Daniels Motor Company vars huvudkontor låg i Reading, Pennsylvania. Kylaren sägs ha varit tillverkad av nysilver.

Daniels Motor Company marknadsförde sina bilar bland annat under devisen ”the distinguished car to the discriminating” vilket kan översättas till ”den framstående bilen för den kräsne”.

Riktigt hur många Danielsbilar som finns kvar är lite oklart, men samstämmiga uppgifter nämner ett 15-tal fordon. Samma uppgifter gör gällande att det bara är en Daniels Submarine Speedster som klarat sig till våra dagar. En kvalitetsbil helt enkelt.

Rulla till toppen