En Saab vit som snö

I det lilla bagageutrymmet i Lars Karmlids Saab Sonett V4 ligger några reklambroschyrer som trots att de har 52 år på nacken fortfarande ser moderna ut. Saab ville sticka ut som ett fräscht alternativ och de ambitionerna går igen även i marknadsföringen. I den engelskspråkiga broschyren slår reklam­makarna på stora trumman för att Sonett V4 inte är något annat än en förfinad svensk idé om hur en dyr leksak egentligen ska vara konstruerad. 

Med tanke på de nätta ytter- och innermåtten är det bara att hålla med. Detta är en bil som inte är det minsta praktisk att använda i vardagen. Men som statushöjare på uppfarten i något av de mer exklusiva områdena i Kalifornien fungerade bilen alldeles utmärkt på 1960-talet.

En Saab vit som snö
Med framhjulsdrift, frihjul och en vass V4-motor är Saab Sonett V4 en bil som uppmuntrar till aktiv körning på kurviga vägar.

Den lilla V4-motorn vaknar till liv med ett rytande för att omedelbart gå ned på en mullrande tomgång som lägger sig som en ljudmatta i garaget.

Lars Karmlid kör varsamt ut den vita bilen som alldeles för sällan får komma ut på vägarna.

– Det brukar inte bli mer än tjugo mil per år. Jag sparar den till sommarens utställningar, säger han med ett stort leende när han med stor möda tar sig ur den extremt låga bilen som inte är byggd för långa svenskar.

En Saab vit som snö
Lars Karmlid konstaterar att det är lättmekat under huven som givetvis (?) öppnas framåt.

Bilen hittade han redan 1997 efter att ha lusläst bilannonser i flera år, och han beskriver det som kärlek vid första ögonkastet.

– Den var i ett väl renoverat originalskick.

En Saab vit som snö
Ett bagageutrymme på 200 liter och en svår baklucka – perfekt för den som reser lätt.

Läs hela artikeln om Saab Sonett i allmänhet och Lars Karmlids bil i synnerhet i Classic Motor nummer 2 2021.

Är du inte prenumerant än? Beställ din prenumeration här.

Text & foto: Peter Fredriksson

Scroll to Top