Ett verkligt semesterekipage

Ett verkligt semesterekipage

Så var det dags igen – att ge sig iväg på semester. I år spår turistnäringen att många stannar hemma i Sverige och semestrar. Förhoppningsvis får vi då se sådana här och liknande ekipage på våra vägar.

Vad vi ser är en kultbil. Åtminstone var det så dåvarande Posten Frimärken kallade frimärksserien. Just detta frimärke var avsett för porto till utlandet och bilmärket på frimärket är uppenbart en Volvo Amazon. Husvagnen är det lite mer oklart kring. I samband med utgivningen 2009 spekulerade vår systertidning Husvagn & Camping om att det kunde röra sig om en vagn från den brittiska tillverkaren Thomson Glen. Jag som hade hoppats på Cabby …

Nu vet vi dock bättre. För vi fick med hjälp av Facebook tag på originalekipaget, som fortfarande ägs av Gert Pedersen i Västervik.

– Det är en brittisk husvagn, mellan­modellen av Nene Valley Duvan från 1965. Samma årsmodell som min Amazon, säger han.

När Posten Frimärken bestämde sig för att göra en frimärksserie med namnet Kultbilar bodde Gert granne med frimärksgravören Lars Sjöblom. Han fick av Gert låna både modell­bilar och fotografier, bland annat ett på det ekipage som senare blev till ett frimärke. Och ja, det är Gert man ser bakom ratten. Efter en del diskussioner fick Gert frågan om han ville vara med.

– Och det ville jag ju, skrattar Gert.

I den första versionen hade bilen rött tak och hade helt plötsligt även fått fyra dörrar.

– Jag fick dem att ändra till en vit två­dörrars Amazon. Husvagnen var korrekt från början, berättar han.

När det sedan var dags att utse Årets frimärke 2009 låg 12-kronorsfrimärket med Gerts ekipage länge, länge på en förstaplats – ända tills poströsterna räknades. Då blev Gert omkörd av en PV 444 (se Classic Motor nummer 4 2021). Ett snöpligt slut, men Gert är inte särskilt bitter över det.

– Jag gillar ju PV också. Jag har en röd PV Sport i garaget också som jag är andre ägare till.

För övrigt är Gert andre ägare även till husvagnen. Förste ägaren var hans far som bland annat använde den som byggfutt, men det är en helt annan historia.

Rulla till toppen