Vaka, värna, hjälpa

Vaka, värna, hjälpa

Ja, så var namnet på en serie om fem frimärken som dåvarande Postverket gav ut i augusti 1975. Motiven speglade verksamheter som brandbekämpning, polisinsatser, akutvård vid sjukhus, narko­tikaspaning och räddningsinsatser med helikopter. På tre av märkena återfinns motorfordon: en Saab 99 som polisbil, kanske en Volvo F85 med dubbelhytt som brandbil samt en Mercedes-Benz som ambulans.

Frimärkets Saab 99:a är fotograferad av Rune Bladh på Kungsholmen i Stockholm med Stadshuset i bakgrunden. Som framgår av motivet är det den svartvita folksnapparen som fanns kvar fram till 1984 då polisbilarna fick ett helt nytt, möjligen lite färggladare, utseende med den så kallade hockeyklubban.

Ambulansmotivet bygger på ett foto taget av Åke Spång och visar akutintaget på Huddinge sjukhus söder om Stockholm.

Ambulansen kommer från den tyska karossbyggaren Binz och modellen heter Binz Europ 1200, i grunden en Mercedes-Benz W114 eller W115 vilka tillverkades åren 1967–1976. I Tyskland kallas modellen ”Strich acht” efter tecknen ”/8” på chassinummerskylten, vilket indikerar att det var fråga om den nya generationen modeller som lanserades 1968.

W114-modellerna hade sexcylindriga motorer, medan W115 fick nöja sig med fyra. Enligt uppgift i samtida frimärks­kataloger rör det sig om en Mercedes-Benz 220, vilket alltså skulle innebära att ambulansen är utrustad med en rak fyrcylindrig bensinmotor på 105 häst­krafter (med Strombergförgasare).

Binz är ett tyskt företag som redan 1936 började tillverka specialfordon och bussar. I början av 1950-talet började det bygga taxibilar baserade på Mercedes-Benz-chassier och 1955 var det premiär för ambulanserna (som det bygger än idag).

Rulla till toppen