Fartfylld fredag i Midnattssolsrallyt

Fredagens etapp av Sveriges största historiska rally, Midnattssolsrallyt, blev en fartfylld tillställning där Per Göthberg kopplade greppet om segern, men än återstår sex sträckor.

Det kom att bli en toppstrid mellan suveräna Per Göthberg, Porsche 911, och veteranen Lars-Ove Biffen Olsson, Opel Ascona (bilden ovan). Etappen inleddes med en riktigt klassisk sträcka i sammanhanget, då delar av den var med redan i 1951 års Midnattssolsrally. Dagens andra sträcka var en uppföljning av en gammal tradition i Midnattssolsrallyt: en publiksträcka på Gelleråsen, precis åren 1955 till 1964.

Biffen Olsson skrynklade till bakdäcken ordentligt när han drog iväg på publiksträckan på Gelleråsen.

Där var Europamästaren Mats Myrsell, även han Porsche 911, allra snabbast, Myrsell klättrade därmed ett par steg i resultatlistan men ligger en bit efter toppekipagen. Biffen Olsson slog till med sträckseger på dagens tredje sträcka, som samtidigt som med sina 17,5 kilometer var dagens längsta. Efter lunchuppehållet höjde Göthberg tempot en aning och utökade sin ledning. På dagens sista sträcka klippte Biffen Olsson till med en psykologiskt viktig sträckseger.

– Det känns bra inför morgondagen, för Göthberg kör riktigt bra. Vi har haft skoj och är nöjda med insatsen, summerade Biffen Olsson torsdagens etapp.

– Vägarna har varit suveräna. Prio ett i morgon blir att ta sig i mål och köra med insidan av huvudet, säger Göthberg.

Snabb och stabil körning av Mikael Wisti, just nu trea i Midnattssolsrallyt

Mikael Wisti, Volvo 244, körd snabbt och stabilt under dagen och ligger kvart på en tredjeplats. Janne Blom, Volvo 240, och Kjell Fransson, Renault Alpine A310, kämpar om fjärdeplatsen och har bytt position flera gånger.

Ingen av de inblandad i toppstriden lär ge sig utan kamp och om dt är därmed upplagt för en riktigt spännande avslutning av Midnattssolsrallyt.  

Magnus Nordqvist, SMK Örebro leder sin klass med en BMC Cooper. Kolla in de klassiska modellerna i bakgrunden.

De avslutande sex sträckorna körs under lördagen med lunchuppehåll på Kägleborgsbanan. Målgången blir på Stora torget i Karlskoga under lördagseftermiddagen.

Preliminär ställning Midnattssolsrallyt 2022 efter SS14

1 Per Göthberg, Eskilstuna MK, Porsche 911 Carrera, 1.09.23,3

2 Lars-Ove Biffen Olsson, Forshaga MC, Opel Ascona 400 +25,7 sekunder

3 Mikael Wisti, Fagersta MK, Volvo 244, +1 minut och 04,9 sekunder

Störst av alla tävlingsbilar är Bosse Rönnbäcka Ford Starliner, en imponerande syn i rallyskogen och ett lika imponerande V8-muller.

Rulla till toppen