Aston Martin firar 100 år på racerbanan

Under Frankrikes Grand Prix som går av stapeln till helgen återvänder Aston Martin TT1, Green Pea, till landet, denna gång med Sebastian Vettel bakom ratten.

I år är det 100 år sedan Aston Martin ställde upp med två bilar i Frankrikes Grand Prix, ett lopp som då gick i Strasbourg.

Aston Martin TT1 och TT2 i Strasbourg i juli 1922. Foto: Aston Martin
Aston Martin TT1 och TT2 i Strasbourg i juli 1922.
Foto: Aston Martin

Bilarna byggdes av grundaren Lionel Martin på uppdrag av den förmögne racerföraren och pionjären greve Louis Zborowski. Han investerade 10 000 pund för att utveckla en fyrcylindrig motor med 16 ventiler och dubbla kamaxlar. Bilarna, TT1 och TT2, var avsedda för 1922 års Isle of Man TT (Tourist Trophy), men en fördröjning gjorde att de istället gjorde internationell tävlingsdebut vid Frankrikes Grand Prix 15 juli 1922. Den gången satt just Louis Zborowski bakom ratten på TT1.

Sebastian Vettel kör Aston Martin TT1 tillsammans med Johnny Herbert. Foto: Aston Martin
Sebastian Vettel kör Aston Martin TT1 tillsammans med Johnny Herbert, även han brittisk racerförare med F1-förflutet.
Foto: Aston Martin

Vid årets tävlingar rattas bilen på Paul Ricard-banan öster om Marseille av den välmeriterade F1-föraren Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel bakom ratten på Aston Martin TT1. Foto: Aston Martin
Sebastian Vettel bakom ratten på Aston Martin TT1.
Foto: Aston Martin

Louis Zborowski designade för övrigt bilen Chitty Bang Bang som gav inspiration till boken av Ian Fleming, filmen producerad av Albert R. Broccoli och scenmusikalen med manus av Roald Dahl och Ken Hughes – alla med namnet Chitty Chitty Bang Bang.

Chitty Chitty Bang och dess skapare Louis Zborowski. Foto: National Motor Museum/Heritage Images/Getty Images
Chitty Chitty Bang och dess skapare Louis Zborowski. Chitty Bang Bang var en serie bilar där den första i serien var utrustad med en sexcylindrig flygplansmotor från Maybach på 23 liter. Den fjärde och sista bilen var utrustad med den amerikanska V12-motorn Liberty på massiva 27 liter, även den avsedd för flygplan.
Foto: National Motor Museum/Heritage Images/Getty Images
Aston Martin TT1 gör ett depåstopp under Frankrikes Grand Prix i Strasbourg 15 juli 1922. Foto: Aston Martin
Aston Martin TT1 i depån under Frankrikes Grand Prix i Strasbourg 15 juli 1922.
Foto: Aston Martin
Rulla till toppen