Ur arkivet: Intet nytt under solen

Vi skriver augusti 1979 och det börjar närma sig val, precis som i år. Och ”som vanligt” är bensin en viktig valfråga.

Så här skrev dåvarande chefredaktören Hasse Carlsson i sin ledare i Signalhornet nummer 5/1979:

Bilskatten skall bort…

När detta läses kanske vi fått ransonering på bensinen. Men skall vi inte få använda våra bilar till fullo, då skall vi ej heller hålla staten med skattemedel. Vi har vår fulla rätt att kräva bränsle av staten om de kräver oss på hög bilskatt.

Alltså bort med skatten och lägg den på bränslet direkt det gynnar alla även de med tunga bilar.

Dessutom tycker vi inte att man skall ha dåligt samvete att köra med finbilen även om den skulle dra lite mer bensin än bruksbilen. Vi kör så lite och när vi kör så står ju bruksbilen stilla och drar ingen bensin. Tappa alltså inte lusten nu att fortsätta din renovering.

Snart är det val igen. Förra gången lovade ett av de stora partierna att kom de bara i regeringsställning så skulle de göra det lättare för alla motorintresserade.

Alla vet vad som hände. De största chockhöjningarna i historien av bilskatten och bensinpriset…

Lita alltså inte på politiker, men hör Dig gärna för hur Din riksdagsman uppfattar det här med bilar…

Politik skall undvikas i denna tidskrift, men nog tycker vi att man bör satsa på kärnkraften i detta land och därmed minska på oljeberoendet. Oljan behövs för att hålla trafiken igång. Kärnkraften till el och uppvärmning. Dessutom skulle man skicka ut arbetslösa att rensa upp efter skogsmaskinerna, så skulle vi få massor av bränsle av ris, toppar och stubbar som lämnas att ruttna i skogen. Miljön blev därmed bättre, vi kunde kanske då promenera och plocka bär igen i skogen. Det är nästan omöjligt där modern skogshantering gått fram nu.

I övrigt har sommaren förflutit som vanligt. Alltså regn under semestermånaden juli…

Vi har kört en del i Sverige under juli. Det är konstigt att inte fler tar ut gammelbilen under semestern. Då kan man i lugn och ro uppleva tjusningen av den gamla bilen. Drömma sig tillbaka till 30 eller 50-talet. Ligga i tält bredvid dyrgripen på natten. Även om det regnar så finns det utflyktsmål. T.ex. ett bilmuseum.

Bonusinfo

Det här är delar av vad som visades under Stockholms bilsalong 1954. Spännande urval, tycker vi. Vi hoppas att kunna återkomma till det när vi hittat nummer 6 i våra gömmor.

Högerklicka på bilden för att öppna en större version i nytt fönster (eller ny flik).
Rulla till toppen