Buick Super Eight-broschyr från 1939

Fordonsforska i vinter

Är du intresserad av fordonshistoria och saknar något att göra? Välkommen till Motorhistoriska riksförbundets arkiv och gör en djupdykning i donerat arkivmaterial.

Motorhistoriska riksförbundet, MHRF, är en ideell förening som samlar många av Sveriges fordonsklubbar. Det kanske inte låter jättespännande. Men det är det, för förbundets resurser är något utöver det vanliga. Ett exempel är dess fordonsförsäkringar, ett annat dess arkiv som finns allmänt tillgängligt på Centrum för Näringslivshistoria i Bromma.

När Classic motor besöker arkivet blir vi visade runt bland rullhyllorna av Per Dahl med ett förflutet på just Centrum för Näringslivshistoria och numera ordförande i MHRF:s arkivkommitté.

– Arkivet består av enbart gåvor och donationer. Det kan röra sig om fotografier, broschyrer och liknande, förklarar Per.

Per berättar också att mycket fordonshistoria försvinner i samband med fordonsförsäljningar, då varken säljare eller köpare just då inser det framtida värdet av broschyrer, handböcker och annat som är relaterat till fordonet.

Som av en händelse (beroende på att denna tidnings chefredaktör var lite vag kring tiden han skulle dyka upp) fick vi vara med vid en sådan donation.

Per Dahl (tv) och Ulf Lamby
Per Dahl (tv) tar emot Ulf Lambys donation i form av en tidig varningstriangel, NTF-triangeln från 1963.

Den tidigare industridesignern på Husqvarna, Ulf Lamby, hade med sig en väska med godis, så att säga, som han donerade till samlingarna. I väskan fanns bland annat kanske en av Sveriges första varningstrianglar, NTF-triangeln från 1963, samt ett tidningsklipp från introduktionen av densamma.

NTF-triangeln från 1963
NTF-triangeln från 1963, kanske Sveriges första.

I väskan fanns också en Buick Super Eight-broschyr från 1939 i ett oklanderligt skick, en skrift från 1907 om lantbruksmaskiner från skotska Argyll samt ett komplett mönster från firman Stil för den som vill sy överdragsklädsel till en VW av årsmodell 1955–1956, samt en hel del annat som när det registrerats kan komma väl till pass för den som vill grotta ner sig.

Sy ett överdrag
Sy ett överdrag till VW av 1955 eller 1956 års modell? Mönstret hittar du här.
Buick Super Eight-broschyr från 1939
Utdrag ur Buick Super Eight-broschyr från 1939.
Utdrag ur Buick Super Eight-broschyr från 1939.
Utdrag ur Buick Super Eight-broschyr från 1939.
Rulla till toppen