Ur arkivet: Årets renovering 1982

En Benz 14/30 Sport Phaeton från 1912 rubricerades som ”Årets renovering” i Signalhornet nummer 2/1983. Det är precis 40 år sedan. Var är den nu?

Benz 14/30 PS Sport Phaeton 1912
Benz 14/30 PS Sport Phaeton 1912 som den såg ut sommaren 1982.

Benz 14/30 PS tillverkades åren 1909–1921 och gick att få i ett flertal varianter. Bilden i reportaget är (var?) en så kallad Sport Phaeton (även om den i tidningen kallades ”Sportphaetong”) och av motor- och chassinummer att döma tillverkades den 1912.

Om bilen första tid var lite känt, men klart är att den efter första världskriget lämnades till karrossören Voll & Ruhrbeck i Berlin som byggde om den. Då resurserna var begränsade efter storkriget kunde kunder, som hade ett bra chassi, räkna med att få en helt modern vagn efter en sådan ombyggnad.

Av fyndskicket torde framgå att en omfattande renovering var nödvändig.
Av fyndskicket torde framgå att en omfattande renovering var nödvändig.
Bilen fraktades till Sverige på ett släp med "rätt" navkapslar.
Bilen fraktades till Sverige på ett släp med ”rätt” navkapslar.

År 1921 dök bilen upp i Norge och 50 år senare hamnade den i Sverige i ett – ska vi säga – miserabelt skick. Det var inget som avskräckte Hasse Winberg i Skara som återställde bilen till sitt ursprungliga skick och 1982 blev bilen utsedd till årets bästa renovering under Mässingsrallyt i Hässleholm.

Benzen i en passande miljö – Maltesholms slott i Skåne.
Benzen i en passande miljö – Maltesholms slott i Skåne.

Numera hör registreringsnumret till en Toyota Corolla av 1999 års modell, så någon gång har den fallit ur registret. Med en sådan gedigen renovering bör den fortfarande finnas kvar. Är den kanske exporterad?

Så här inleds artikeln i Signalhornet nummer 2 1983:

Benz, vars produkter vi skall hålla oss till här, blev ledande på den lilla marknad som fanns – dvs mer som leksak åt äventyrlige rike män, än något annat. Fram till slutet på 90-talet (1890-talet, reds. anm.) hade Benz produkter ett alldeles ypperligt anseende, men medan utvecklingen gick starkt framåthos konkurrenterna, som lade mycket arbete på att få bättre vägegenskaper, hastighet, bromsar och komfort, var Benz ganska övertygad att hans produkter hade nått sin fulländning. Människan var ändå ej skapad att färdas fortare än hon klarade bakom en häst, varför 15–25 km/tim som Benz-vagnarna då klarade var ganska så lagom – föga anade att bilar med hans namn bara 10 år senare skulle gå 10 gånger så fort. Året 1894 tillverkade Benz 67 bilar, 1899 blev 572 bilar till, år 1900 rekordproduktionen med 603 tillverkade bilar – Benz var då världens största bilfabrik med denna produktion. Sedan kom en period av kräftgång …

Text: Kent Olsson Foto: Hasse Carlsson

Läs hela artikeln här:

Rulla till toppen