Världens äldsta existerande Corvette. Foto: Björn-Eric Lindh

Ur arkivet: Världens äldsta Corvette

I oktober 2002 var classic motor magasins utsände Björn-Eric Lindh och firade Cadillacs 100-årsjubileum, Corvettes 50-årsjubileum och Kurtis 40-årsjubileum.

Bland de bilar han uppmärksammade var världens då äldsta existerande Chevrolet Corvette. Och om ingenting drastiskt har hänt, finns den väl kvar och är förmodligen fortsatt världens äldsta existerande av denna modell. Så här skrev han:

Världens äldsta existerande Corvette, en förserievagn från 1952, chassinummer EX122. Den byggdes helt för hand efter de ritningar som senare kom att användas, lackades vit och premiärvisades på Motorama på Waldorf Astoria i New York i december 1952 för att sedan vandra runt på utställningar i USA. Den första serietillverkade bilen lämnade fabriken i juni 1953. Bilen användes för utmattningsprov med den kommande V8-an och kördes 25 000 miles i hög fart innan den plockades ner i beståndsdelar. En chef på utvecklingsavdelningen lät därefter bygga upp den hårt slitna bilen med en korrekt 6-cylindrig motor och fick 1956 köpa loss den då röda bilen. Vilket klipp!

Bonusmaterial

Det vitlackade originalet på General Motors Motorama den 11 april 1953, några månader innan den första serietillverkade bilen lämnade bandet.
Foto: University of Southern California/Corbis/Getty Images
Rulla till toppen