Chevrolet KDS 149 1946

Ur arkivet: Månadens veteran

I Classic motor Signalhornet nummer 3 1993 presenterades en Chevrolet KDS 149 från 1946 som ”Månadens veteran”.

Vi återger här artikeln i sin helhet.

Perfekt marknadsbil

Karl Eriks gröna Cheva

Intresset för äldre lastbilar är, som vi tidigare noterat, på uppåtgående. Denna fina och nyttiga Chevrolet från 1946 ägs av Karl Erik Arvidsson i Jönköping.

Karl Erik använder den som marknadsbil på sommaren, och bilderna på nästa uppslag är tagna på Södertäljemarknaden, där bilen fick göra nytta för sig.

Den här Chevroleten är en s k 1 ½-tonnare av modell KDS 149.

Modellen med den här grillen tillverkades mellan 1941 och 1947, åren 1943 till 1945 endast för militärt bruk. Den fanns även som 1/2 tons pickup, lastbil på 1 ton, i 1/2 ton, 2 ton och 2 1/2 ton med hjulbasen 134,5 tum resp 160 tum. För att erhålla större lastförmåga förstärktes ramen med plåtar som nitades på sidorna, vilket var vanligt på de flesta Chevroletlastbilarna i Sverige.

Brandbil

Just den här bilen har bakgrund som brandbil i Lysekil. Den hade då tank och frontmonterad pump. Karl Erik Arvidsson köpte bilen av Karl Erik Hyltås i Nol 1987. Hyltås hade då ägt Chevan sedan 1971 och byggt om den till biltransportbil. Bilen var då utrustad med svensk hytt av trä som var murken och dålig. Karl Erik Arvidsson sökte då efter en original amerikansk hytt. Det var inte lätt att hitta i Sverige, men han fick så småningom tips på en Chevrolet lastbil som skulle säljas på en auktion i Göteborg. Karl Erik köpte bilen och fick därmed en bra hytt. En bra grill var dock svårt att få fram, men vid ett besök på Hersheymarknaden i USA hittades en kromad grill i hyggligt skick plus andra delar som t ex original golvmatta.

Bilen renoverades sedan totalt, stod klar 1989 och har sedan dess använts i rallyn och för marknadsresor, bl a två gånger till Södertäljemarknaden och vid MHF:s jubileumsrally.

Rulla till toppen