Ur arkivet: På återbesök i Rämen

För 20 år sedan tog Per-Olof Håkansson och Kenneth Öhrn ut sina racerklassiker för att återuppleva Sveriges första Grand Prix-lopp – Rämenloppet.

Bilarna var en Bugatti respektive en A-Ford Racer. Bugattin i reportaget deltog i Rämenloppet 1932, medan A-Forden hittades som ett rostigt vrak i början av 1970-talet.

Bonusinfo

En liten fågel viskade i Classic motors öra att Per Bennström, barnbarn till en av bröderna Bennström som tillsammans vann Rämenloppet 1932, nyligen höll ett föredrag om Rämenloppet i Rämshyttans bygdegård. Samma fågel viskade att det kan komma att bli en uppföljande föreläsning.

Bror Bennström (tv) och Olle Bennström vid sin blå A-Ford Racer.

Bilden ovan är tagen den 29 februari 1932 då Olle inför cirka 70 000 åskådare vann Sveriges Grand Prix, Rämenloppet, med sin bror Bror Bennström som mekaniker.

Bröderna Bennström byggde sin racer på chassit till en A-Ford Deluxe Roadster av standardtyp som hade förbättrats med en trimningssats från Italien. Bilens registreringsnummer var U 1.

Sven Olof ”Olle” Bennström föddes 16 maj 1904 i Vikarbyn i Dalarna. Han flyttade till Västerås 1914 där han på Knutsgatan startade bilfirman Bennströms Bilservice med serviceverkstad. Han inledde sin motorbana hos SMK Västerås och hos dåvarande tävlingsbilisten Allan Westerblom. Han avslutade sin karriär som racerförare efter en allvarlig olycka i Vrams Grand Prix den 6 augusti 1933 i Södra Vram.

Olle Bennström gick ur tiden i juni 1969.

Källa: Västmanlands läns museum

Rulla till toppen