Åk kungligt med Prinz

Prinz hette den första efterkrigsmodellen från NSU, ett märke som grundades för 150 år sedan och i den kände man sig som en kung, enligt den tyska reklamen.

Efter andra världskriget började NSU tillverka motorcyklar men efterfrågan på bilar var så stor att de beslöt sig för att ge sig in i den branschen igen, precis som de gjort redan 1905. Den trehjuliga prototypen NSU Max Kabine lovade mer än den kunde hålla och NSU beslutade sig istället för att satsa på fyra hjul. Ingenjörerna gick tillbaka till ritbordet och ledningen lyckades få ett banklån på 30 miljoner D-Mark med delstaten Baden-Wurttemberg som borgenär för att kunna bygga en ny fabrik.

I mitten av 1956 var de tre första protyperna klara och 1957 gjordes en rad förseriebilar. Den allra första NSU Prinz rullade ut från fabriken 4 mars 1958. Modellen slog väl ut och när den lades er 1973 hade hela 573 619 NSU Prinz tillverkats i olika generationer och i ett flertal versioner, exempelvis NSU Sport Prinz som presenterades 1961 tillsammans med NSU:s nya reklamslogan Fahre Prinz und du bist König, vilket fritt översatt till svenska blir Åk kungligt i Prinz.

Två cylindrar, 586cc och 20 luftkylda hästar – vad mer kan man önska sig?
Rulla till toppen