Ny rallycup på gång

Utbudet av rallycuper för äldre bilar är litet och därför skapades Västras Historiska Rallycup, VHRC, lite försiktigt förra året. I år kör de i full skala med sex tävlingar i cupen.

Intresset för historiska rallyn är stort och det finns ganska gott om tävlingar där man kan delta med klassiska rallybilar, men när det gäller cuper finns det inte lika många.

– Vi var några stycken förare och team som kom med tanken att göra en cup i god anda, med utgång västra götalandsregionen. Under 2022 började vi lite försiktigt med några tävlingar, säger Janne Asp som är en av eldsjälarna i VHRC.

– Då var vi nybörjare på cupnivån, men vi hade ju en viss erfarenhet av motorsport eftersom alla i styrelsen är så att säga klassiker själva.

När styrelsen summerade 2022 konstaterade att de hade fått mycket god respons och beslöt att satsa ordentligt under 2023.

– I år har vi fixat till sex tävlingstillfällen på ansedda tävlingar och grabbar som Christer Nilsson och Jan Hagberg har gjort ett fantastisk jobb med att ro detta i land.

Ola Stokka, en välkänd profil inom historiskt rally, är sammanhållande men beskriver deltagarna i cupen som en enda stor familj.

-Gemenskapen är stor både bland de som kör och bland publiken. Det är den känslan vi vill lyfta fram.

VHRC kommer att köras som en del i vanliga rallytävlingar som därmed får en klass till.

-Man kan såga att vi breddar tävlingarna. Både medtävlare och publik uppskattar härliga gamla rallyåk, och de klassiska ekipagen kommer inte att finåka för när hjälmen kommer på och startflaggan fallit är det tävling som gäller, säger Janne Asp.

Sällan har så många tunga gasfötter sträckts fram på en bild som när årets Västras Historiska Rallycup, VHRC, hade kickoff hos Mocomp i Nol. Foto: Janne Asp

Tävlingskalender Västras Historiska Rallycup 2023  

Götenerundan, Götenes Motorklubb 6 maj

Himlasprinten, Borås Motorklubb 3 juni

Kullingstrofén, Kullings MS 5 augusti

Strömkarlsrallyt SMK Trollhättan 18 augusti

Dalslandsrallyt, Bengtsfors MC 2 september

Rikspokalen, SMK Örebro 30 september

Länk: Västras Historiska Rallycup

Rulla till toppen