Första E-Typen säljs x 2

Den första högerstyrda täckta Jaguar E-Typen säljs på Gooding & Cos auktion i London. Dessutom den första öppna produktions E-Typen. Något för samlaren kanske?

Auktionen i London har en rad enastående utrop och ett par av dem sticker ut lite extra. En Jaguar E-Type med chassinummer 860001 är en av dem. Det är den bil som ställdes ut på bilsalongen i Genève 1961 och samtidigt den allra första täckta högerstyrda E-Typen (bildne ovan). Samlaren Philip Porter som ägde bilen 1998 lär ha sålt den till de ansedda Jaguarrenoverarna Classic Motor Cars (CMC) för 1 pund i utbyte mot att renoverade den allra första E-typen, en bil som Porter då hade i sin ägo. Numera är 860001 renoverad till toppskick och slutbudet beräknas bli mellan 1 och 1,4 miljoner pund.

Det finns ytterligare en E-Type bland utropen, 850004, en Series I 3.8-Litre Roadster (bilden nedan) och samtidigt den allra första serieproducerade E-Typen. Förste ägaren var för övrigt chefen för Jaguars fabriksstall ”Lofty” England. Även detta exemplar är renoverat av CMC men slutbudet beräknas bli lite lägre, mellan 900 000 och 1,2 miljoner pund.

Bilarna kommer att gå under klubban den 1 september 2023 på Gooding & Co’s Londonauktion.

Länk: Gooding & Co

Rulla till toppen