Classic motor nummer 9 2023

Lästips för augusti

Nu finns Classic motor nummer 9 2023 i butik. Här bjuder vi på några apritretare. Hoppas något inslag ska smaka.

Ur innehållet

Toyota Supra Turbo 1989
En vagn god nog för James Bond
Tänker man på yuppieeran under 1980-talet kanske Porsche är det märke som först dyker upp, men en japansk sportvagn låg inte långt efter. Håller den än?

Volvo PV 831 1951
Han har kört 200 varv runt jorden
Gunnar Nilsson har tillbringat 800 000 mil bakom ratten som taxichaufför. Han rattar då och då en vagn med ”bara” 120 000 mil bakom sig. Respekt.

Bara glada miner i gränslandet Tornedalsrallyt – inledningen av Classic Motormeet i Haparanda – är numera en institution då det är andra året i rad det arrangeras. Du är välkommen nästa år!

Studebaker Commander 1955
Från Kalifornien till Medelpad
En avstannad renovering som kunde ha slutat på en skrot på USA:s västkust fick istället ett nytt liv på svenska östkusten. Tacka ägarens dotter för det.

Studebaker Champion 1953
Inte helt original – men härlig ändå
På 1960- och 1970-talen var det inte ovanligt att ”förbättra” de så kallade Loewycoupéerna med fenor. Vi följer ett exemplar som renoverats – två gånger.

Mercedes-Benz 220 SE 1962
Fenomenal säkerhet i Fenmercor
När Mercedes-Benz 1959 presenterade sin nya 220-modell (W111) var säkerheten i en klass för sig med krocksäker kupé och deformationszoner.

MHRF – ett försäkringsalternativ På marknaden finns ett flertal alternativ för oss som vill försäkra våra entusiastfordon. Motorhistoriska riksförbundet erbjuder en via Folksam. Gör så här!

Kor, krökar och klasskamp Midnattssolsrallyt genomfördes i år i Östergötland. De som varit med förr känner igen kor på vägen, Karlssons krök och lite annat. Tvåtaktare? Många!

Vaz Niva 1600 Jet 1979
Fiat, Sovjetunionen och spioner
Matreco, den svenska importören av Vaz, hade inte bara väldigt många anställda. De hade också radiosändare i lokalerna. Och många trogna kunder.

Turist på väg: Flurns museum Ska du ut och resa och är i närheten av Bollnäs i ­Hälsingland? Gör då en avstickare till Simeå och besök Fluren. Buick, Chevrolet, Ford, Packard, …

Ett oljespill utan konsekvenser Murphys lag säger ungefär att om något kan gå fel, så kommer det att göra det. Det fick tidningens motorcyklist erfara på Gelleråsen härförleden.

Panther 600 1952
Ett kolvslag vid varje lyktstolpe
Ursprungligen en encylindrig maskin på 600 cc, men reportagets hoj är större än så – uppborrad till 640 cc. Nog gör den skäl för tillnamnet Big Banger?

Rulla till toppen