Årets VW-höjdpunkt

I helgen som gick var det West Coast Bug Meet i Ängelholm, för tionde och sista gången.

Träffen har genom åren blivit en av årets riktiga höjdpunkter för alla som gillar luftkylda VW. Årets träff bjöd bland annat på en omkring åtta mil lång rallyslinga från Ängelholm ut på Bjärehalvön och Italienska vägen, och vägbeskrivningen var stundtals klurig som att ta den 13:e avfarten i rondellen, kör den kortaste vägen i trevägskorsningen eller passera de betande korna. Efter rallyt fick allmänheten kika på bilarna och vara med och rösta fram det finaste ekipaget. När publiken lämnat området framåt kvällen grillar deltagarna, det spelas musik på scenen och Lergökspris delas ut till de bilar som sticker ut mest. Träffen har många sponsorer vilket ger ett gediget vinstbord till kvällens lotterier, men i år har Bug Meet Crew beslutat att detta var den tionde och sista träffen.

Tack till Martin och Maggan för bilderna och info.

VW Typ 1 1967 med MKP-husvagn
Cirka 150 luftkylda VW deltog i träffen
Original eller ombyggd spelar ingen roll på träffen – alla är lika välkomna bara det är luftkylda VW.

Bonus

West Coast Bug Meets historia berättad av Bug Meet-generalen PG, Peter Gudmundsson:

– Sommaren 2010 började Fredrik Olsson, Ingmar Turesson och spåna lite om att arrangera folkvagnsträff i Ängelholm. Det var lite brist på trevliga sådana i södra Sverige.

Det var på den danska träffen för luftkylda folkvagnar Bugs Funny och tankarna följdes upp hösten 2010 i Fredriks garage. Ryktet hade spridit sig och ett 20-tal personer dök upp på mötet.

– Vi var ingen förening eller klubb utan bara ett gäng eldsjälar med samma passion för luftkylda folkvagnar.

Andra helgen i augusti 2011 var det så dags för första West Coast Bug Meet på Lingvallen i Skälderviken Ängelholm.

– Detta var ju innan sociala medier tagit riktig fart och vi hade delat ut flygblad, fick ut en del info i webforum men det var också allt. Vi hade ingen föranmälan och visste inte riktigt om detta skulle lyckas.

Nervösa stod kärntruppen i entrén och undrade om det skulle komma någon eller inte.

– Plötsligt hörde vi det underbara ljudet av luftkylda fyrcylindriga boxermotorer i fjärran och kön ringlade mycket längre än vi kunnat hoppas på, för oss var den kilometerlång! Vi blev ett 50-tal bilar den gången och kanske 60 personer.

På Lingvallen finns ett stort trädäck med utsikt över havet. Där fanns ett partytält för skydd mot regnet och en scen av hakiställning intill trädäcket.

– Det blev oerhört lyckat och vi svävade som på moln. Efter sammanräkning av finanser och utvärdering beslutades att köra på ett år till.

Men ett litet partytält skulle inte räcka, utan ett större eller varför inte flera måste till, liksom ett stadigare trädäck. Med tiden blev det fler tältsektioner, fler liveband, dubbla hoppborgar, ansiktsmålning och guidat nattbad (!). Efter totalt 10 ”riktiga” träffar och två alternativträffar under pandemin arrangerades 2023 West Coast Bug Meet #10 ”Final edition” som lockade cirka 150 fordon och runt 200 deltagare.

– Genom åren har vi fortsatt vara ett glatt gäng eldsjälar som ideellt kämpat med allt före, under och efter träff. Cirka 30 personer har varit med och arrangerat varje år, men bara tre av oss har varit med alla åren, Fredrik Olsson, Peter Gudmundsson och Marcus Gullberg. Vi vill passa på att tacka alla besökare, leverantörer, samarbetspartners, artister, sponsorer, Lingvallen och sist men definitivt inte minst, Bug Meet Crew.

Tio riktiga träffar och två alternativträffar under Pendemin, och varje gång trycktes en speciell träffdekal upp.
Rulla till toppen