Lyckad premiär för mopedtävling

Åhej! Starten går i klassen trimmat. Men den leriga banan jämnade ut oddsen då effektstarka mopeder slirade rejält i leran.

Lördagen den 14 oktober låg blåröken tät över den uppländska slätten. Det var några lokala förmågor som gav sig på att arrangera sin, och traktens, första mopedtävling. En bana drogs upp på en större gräsäng med hjälp av käppar och avspärrningsband. Sedan gjordes det upp om flera mopedklasser för de som skulle delta i tävlingen; standard, trimmat, samt tre eller fler hjul. Reglerna var långt ifrån stenhårda och en och annan åkgräsklippare med 250 cc-motor samt trehjuling med eldrift ställde upp.

Denna premiärdag bjöd på blåsigt väder och någon regnskur. Dessutom hade det regnat rejält dagen innan så gräsmattan var rejält indränkt och skulle snart omvandlas till lervälling efter några körda varv.

Ett trettiotal mopeder anmäldes och det var en brokig skara som ställde upp. Många fantasifulla byggen som kanske inte alltid var snabbast men som lockade till skratt. Publiken kunde handla hamburgare och fika som fanns på plats.

Det blev så lyckat att samtliga inblandade räknar med att detta inte var sista gången utan snarare blir en tradition.

Jim Lundberg

Foto: Marie Sundberg

Tävlingen drog en hel del publik vilket är extra roligt med tanke på att det var första gången den arrangerades,
Blåröken låg tät över banan denna dag.
Crossdäck var en stor fördel på underlaget. Inte ens grova standarddäck hjälpte på banans leriga partier då dessa däck snabbt fylldes med lera.
Än slank de dit, än slank de hit. Banan gick delvis i sicksack vilket höll ner farterna på en säker nivå.
Stora hjul, små hjul – alla varianter sågs i tävlingen.
Zündapp KS 50 på väg in i en av hårnålskurvorna.
Två hjul, tre hjul, fyra hjul!
Depåfix. Owe Ekberg tappade motorn på sin Apollo vilket åtgärdades med ett spännband.
Dags för motortvätt?
Ett antal vurpor blev det, men man landade mjukt!
Rulla till toppen