Jultävlingar, röda bilar och en blå moped

2024 års första nummer av Classic motor har landat hos prenumeranterna. På torsdag finns det i din butik.

Osäker på var du kan köpa Classic motor? Kolla här: Försäljningsställen.

Ur innehållet

Volvo Amazon 123 GT 1966
När dörrförsäljaren knackade på
Det sägs ju att du ska bjuda på en speciell sorts kaffe när du får oväntat besök. Oklart om Anders Tengner gjorde det när han köpte sin Amazon.

Land Rover Redwing FT-6 Bulldog 1963
Seriositet räddade räddningsbilen
Planerna på att bygga om den gamla trotjänaren till camping- eller glassbil fick säljaren att dra åt sig öronen. Istället gick den till någon som värnar ursprunget.

Nära nog fullsatt i bandyarenan November betyder Classic motor marknad. Om vi räknat rätt är det den 23:e gången i ABB Arena Syd. Den här gången hade vi i alla fall tur med vädret.

Vi åkte till Oslo Motor Show – igen Frank Sinatras Lamborghini Miura, några mycket välmeriterade gamla rallybilar och en sällsynt Nissan. Dessvärre var antalet veteranfordon färre i år.

Snapphanerallyt – komplettering I förra numret skrev vi om vårt deltagande i Snapphanerallyt. Tyvärr föll slutet bort, så vi kompletterar med det vi inte fick med. Vi ber om ursäkt för missen.

Kaiser-Darrin 161 1954
Det började bra, men slutade sämre
I september 1952 presenterades den första helt ­amerikanska sportbilen tillverkad i plast, tre ­månader före Chevrolet Corvette. Men försprånget försvann.

Fiat S76 1910–1911
Ett unikt italienskt fartvidunder
Den byggdes i blott två exemplar och enbart för att sätta hastighetsrekord, vilket den gjorde – men det blev aldrig officiellt. Nu finns bara ett exemplar kvar.

Ny vinterbil och insats av bärgare Tyska bilar sägs vara driftsäkra. Audi är tysk. Så det fick bli en sådan som vinterbil. Japanska bilar anses också vara driftsäkra. Vad säger Robert om Mazda?

Jims mekarhörna
Brott lönar sig inte
Jim kollar vad som händer när det plötsligt brister. Vilka är orsakerna och går det att åtgärda?

Chevrolet Corvette (C4) 1992
Roadracinglegendens drömbil Bo Granath, som körde roadracing på 1960- och 1970-talen, köpte sin första drömbil 1961, då av 1956 års modell. Nu rattar han en av mycket senare snitt.

En renoverande tidigare importör Har man varit importör av ett märke är det kanske inte så konstigt att man fastnar för det. Tom Nylund har snöat in på Honda. Senaste projektet: CB750 K2.

Fick han uppehållstillstånd? En gammal annons för Austro-Daimler väckte vår nyfikenhet. Då hittade vi en mekaniker, en i Ungern född österrikare, som ansökte om uppehållstillstånd.

Classic motors hjultävling
Fejkade namn, bilmärken och mera • Det är dags för Classic motors julpyssel – givetvis med fordon som tema. Gissa hjulen, återupplev årets tidningar och mycket mer. Vinster utlovar vi också.

Pågående värmländska projekt En käck tjeck och en dåligt lackad droska av pursvenskt fabrikat. Det är vad Classic motors utsände fann under en resa i Värmland, detta sköna landskap.

Mopedrevyn
Morfars sällsynta moped Vi får följa en moped av märket Union från AB Svenska Cykelfabriken i Stockholm från dagen då den inhandlades 1958 till idag.

Baker Electric Coupé Typ V 1908
Förra århundradets första årtionde
Vi inleder en artikelserie om fordonens utveckling de senaste 100 åren. Vi tar avstamp i elbilarnas första spännande period då kvinnliga förare strömmade till.

Rulla till toppen