Tillverka bussning till Sachs julgran

Julgranens tapp håller nominellt 12,95 mm men kan vara rejält sliten om motorn gått väldigt långt – eller servats dåligt. Då får man göra en bussning med mindre hål. Tappen kan vara osliten längst ut och detta får man slipa ner så den blir cylindrisk.

Fråga: Bussning till julgranen i en Sachsmotor! Hittar ingen ny då dom verkar vara slut! Läste i Stora Tvåtaktsboken att man kan använda lagerbrons SS 5204-15 till bussning! Skulle det funka att göra en i det materialet? Och hur mycket spel glapp ska man ha?

Tias

Svar: Lagerbronset SS 5204-15 är en universal lagerbrons som fungerar till mycket. Den legeringen ska fungera även till bussningen till Sachsmotorns så kallade julgran (mellanaxeln i växellådan). Bussningen ska sitta med ett par hundradels millimeter övermått i sitt hål i blocket. Radialspelet mellan axeln och bussningen bör ligga på ca 0,05 – 0,10 mm efter montering (bussningar krymper alltid lite i hålet efter inpressning).

Om axeln är sliten (nominellt mått är 12,95 mm) så gör man bussningens hål något mindre, men axeln kan vara osliten längst ut och då får man slipa ner den där så att den blir jämntjock. Bussningen ska även ha ett oljespår samt ett hål som ligger mittför hålet i blocket så att oljan hittar in. För att få ur den gamla bussningen kan man dra i en gängtapp några varv som man sedan kan dra i.

Jim Lundberg

Bussningen ska ha ett oljespår samt ett hål så att växellådsoljan kan hitta in.
Rulla till toppen